
INTERPRETATION:   IIAR SC 2016-2 
 
SUBJECT:      IIAR 2-2014 section 12.2.6 
 
DATE ISSUED:   March 10, 2017 
 
QUESTION:     
 
Please provide formal interpretation of the committee’s intent for this provision to make it clear when a 
corrosion allowance is expected to be applied in the design.  Is an omission of the 1/16” corrosion 
allowance for a carbon steel vessel (or any other vessel) only allowed with a formal exception from the 
building official?   
 
 
ANSWER: 
 
The IIAR Standards Committee reviewed your request. The provision of 1/16-inch corrosion allowance 
is only required “in applications where pressure vessels are subject to external corrosion”. The user or 
his designated agent is responsible to determine whether corrosion allowance is required based on 
knowledge of how the vessel will be used. 
 
 
COMMITTEE ACTION: 
 
The Committee believes that the current mandatory text is adequate, however it recognizes a conflict 
with some of the informative language in Appendix A. The committee will consider a revision of the 
normative and informative language to make this requirement unambiguous in future editions of the 
standard. 


